Het idee

Het idee

Het idee van ThuisVisite ontstond medio 2016 bij een groep artsen (Christel de Raaff, Bart van Wagensveld en Thony Ruys) in het OLVG vanuit drie gedachten. Ten eerste merkten we dat patienten het soms een hele stap vinden om naar huis te gaan na een operatie. Met name de patienten die een bariatrische ingreep (ingreep om het gewicht te verminderen) ondergaan en die al na een dag later weer naar huis gaan, zijn vaak onzeker en willen graag langer in het ziekenhuis blijven.

Ten tweede zien we niet zelden dat er thuis complicaties optreden. Doordat er thuis geen controle is en geen metingen gedaan worden, treedt er frequent delay op in het uiteindelijk behandelen van deze complicaties, doordat de patient pas laat in het ziekenhuis komt. En dat terwijl de belangrijkste factor van het behandelen van complicaties het vroeg onderkennen en behandelen is.

Als laatste bedachten we dat bij sommige patienten, die opgenomen liggen in het ziekenhuis, weinig gebeurt op een dag. Driemaal per dag worden bij deze patienten controles gemeten en eenmaal per dag zien ze de dokter. Dit kan natuurlijk ook goed thuis gebeuren, dachten wij. Dit heeft namelijk grote voordelen voor patienten (eigen omgeving, meer autonomie, minder ziekenhuisinfecties, geen snurkende patienten op de kamer), maar ook voor het ziekenhuis (deze bedden kunnen immers dan weer gebruikt worden). 

Veilige app en device

Voor ThuisVisite moesten we op zoek naar 2 belangrijke onderdelen. Ten eerste hadden we een apparaat nodig, dat de dagelijkse controles betrouwbaar kan meten. In de zoektocht naar dit apparaat, vonden we belangrijk dat het 1) alle verschillende controles (bloeddruk, pols, saturatie en temperatuur) kon meten en 2) dat het product goed gekeurd was (met name CE-keuring) en 3) als laatste ook makkelijk in het gebruik was. Uiteindelijk kwamen we uit bij de checkme pro van viatom. Daarnaast hadden we een app nodig, welke de gegevens overzichtelijk kon weergeven. Daarnaast moest de app een 'portal' hebben, waar de arts de gegevens kon inzien. Verder moest het een video-verbinding tot stand kunnen brengen en als laatste moest dit alles ook veilig gebeuren (met betrekking tot patientengegevens). Uiteindelijk kwamen we daarom uit op het platform clinicards van medische app maker synappz (www.synappz.nl).

ThuisVisite door behandelend arts

Een paar elementen vinden wij belangrijk voor ThuisVisite. Ten eerst zal de 'thuisvisite' gedaan worden door de behandelend arts. Ten tweede beseffen we ons dat de implementatie van ThuisVisite alleen zal slagen als patient, verpleegkundige en de behandelend arts het idee snappen en ondersteunen, naast natuurlijk de technische aspecten. Vanaf het eerste moment, zal daarom een stuurgroep met daarin verpleegkundigen, patienten, ICT en de behandelaars het project bijsturen.

Van idee naar praktijk

Maar hoe nu van idee naar praktijk? Vanaf september zullen we een pilot starten met patienten, die een bariatrische ingreep zullen ondergaan. Eerst zal door 80 patienten ThuisVisite gebruikt worden. Deze patienten zullen niet eerder naar huis gaan, dan anders. Thuis gekomen zullen ze nog drie dagen van ThuisVisite gebruik maken. Na deze pilot zullen we nieuwe projecten op zetten, waarbij op termijn patienten ook eerder naar huis kunnen met ThuisVisite. 

 
 
 
  • facebook
  • Twitter Clean
  • White Google+ Icon